İçindekiler
Toplam üç bölümden oluşan “Tesis Yöneticiliğinin Temel Yetkinlikleri” başlıklı yazı dizimin son bölümünde; “doluluk ve insan faktörleri”, “gayrimenkul”, “risk yönetimi” ve “sürdürülebilirlik” başlıklarını inceleyerek meslek profesyonelleri için ciddi önem taşıyan bu konuyu noktalayacağız.
Doluluk ve İnsan Faktörleri
Doluluk ve insan faktörleri; tesislerin ve çevrenin güvenliğini, sağlığını ve verimliliğini destekleyen bir alandır. Tesis yöneticileri; tesislerin genel etkilerini mümkün olan en erken aşamada değerlendirerek, tüm paydaşlar için olumlu bir etki yaratmak amacıyla tüm tesis operasyonlarında (bakım, planlama, tasarım, inşaat ve yönetim süreçleri) adımlar atmalıdır. Doluluk ve insan faktörleri alanındaki alt yetkinlikler; iş yeri ortamı, kullanıcı hizmetleri, kullanıcı sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) ile çevre gibi konuları içerir.
Tesis yöneticilerinden; kurumsal etkinlikleri destekleyerek riskleri en aza indirirken çevreyi ve tesisi kullanan insanları korumak için adımlar atmaları beklenir. Tüm paydaşlar için olumlu bir etki yaratmak amacıyla tesis yöneticileri; tesis operasyonlarını mümkün olan en erken aşamada değerlendirirler. Doluluk ve insan faktörleri alanındaki alt yetkinlikler ise şunları içerir: pozitif iş yeri ortamı, olumlu bir çalışan deneyimi, kullanıcı hizmetlerinde yüksek memnuniyet ve kullanıcı konforu, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) ile çevre…
Tesis yöneticilerinin görevleri arasında, tüm kurumun performansını ve hedeflerini destekleyen uygulamalar geliştirmek ve bunları uygulamak vardır. Bu kapsamda tesis yöneticileri, çalışma ortamını denetleyerek personel, işe alma, elde tutma, motivasyon ve üretkenliği desteklerler. Ayrıca uzmanlar, inovasyona elverişli bir ortam yaratmak için trendleri araştırır ve pilot uygulamalar yapabilirler. Bütün bunların yanı sıra tesis yöneticileri, tesislerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde fiziksel saha güvenliği, erişim kontrolü ve bilgi gibi önlemleri de alırlar.
Tüm bunların yanı sıra tesis yöneticileri, personellere profesyonel büyüme ile gelişim fırsatları sunarlar (örneğin koçluk, mentorluk, eğitim, öğretim ve kariyer yolları gibi). Yine bu uzmanlar çeşitliliği teşvik eder ve performans değerlendirme sistemlerini kullanırlar (hedef belirleme, performans izleme ve değerlendirme gibi).
Gayrimenkul
Tesis yöneticilerinin, gayrimenkul varlıklarını yönetirken ve denetlerken, onları kullanan insanların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaları beklenir. Bunun yanı sıra tesis yönetimi profesyonellerinin, gayrimenkul ilkelerini ve uygulamalarını anlamaları gerekmektedir. Zira uzmanlar böylece, gayrimenkulle ilgili bilgi ve uzmanlıklarını iş kararlarına ve stratejilerine dahil edebilirler.
Gayrimenkul için alt yetkinlikler; gayrimenkul stratejileri, gayrimenkul değerlendirme, edinme ve elden çıkarma, gayrimenkul varlık yönetimi, alan yönetimi ve büyük projeler ile yeni inşaat gibi konuları içerir. Örneğin bir tesis yöneticisi; gayrimenkul ana planını geliştirebilir, master plan oluşturabilir, yönetim planı veya ana sözleşme hazırlayabilir. Bu aksiyonlar; gayrimenkul ihtiyaçlarını belirleme/değerlendirme, gayrimenkul edinme/elden çıkarma, gayrimenkul portföyünü yönetme/denetleme ile hizmet bedeli bütçesini hazırlama ve yönetme gibi konuları içerebilir.
Ayrıca tesis yöneticisi, gayrimenkul varlıklarının en yüksek ve en iyi kullanımını sağlamak için alan yönetimi uygulayabilir ve toplu yapı, site, kooperatif yönetimi veya ticari bir şirket şeklinde tüm gayrimenkul ve emlak süreçlerini yönetebilir. Hizmet bedeli bütçesini de hazırlayabilen tesis yönetimi profesyoneli, bunu ortak sahipler/kiracılar arasında paylaştırabilir.
Risk Yönetimi
Risk yönetimi, bir organizasyonun acil durumlara karşı hazırlıklı olmasını ve tesislerin esnekliğini ve iş sürekliliğini sağlamasını amaçlayan bir süreçtir. Tesis yöneticileri, yapılı çevrenin sağlığı ve güvenliğine önceliklendiren ve bunun koruyucusu olarak hizmet veren kişilerdir. Risk yönetiminin alt yetkinlikleri; risk yönetimi planlaması, acil durum hazırlığı, müdahale, kurtarma, tesis esnekliği ve iş sürekliliği gibi başlıklardan oluşmaktadır.
Yukarıdakilere ilaveten tüm kurumun iş sürekliliği programını yönetmek, denetlemek ve desteklemek gibi bir görev de risk yönetiminin alt yetkinliklerindendir. Profesyoneller; finans, enerji, insan kaynakları dahil tüm alanlarda risk değerlendirmesi yapmalıdır.
Söz konusu görevler, iş sürekliliği planı geliştirmek gibi bir alt yetkinlik de içerir. İş sürekliliği planı, bir organizasyonun işlerine ara verilmeden devam edilmesini sağlar ve bu sayede önemli miktarda zaman ve para kaybını önler. Bu plan, organizasyonun önceden belirlenen ve öngörülen acil durumlara karşı ne tür önlemler alacağını ve ne tür yedekleri kullanacağını içerir. Tüm bunları sağlamak, ciddi tecrübe ve öngörü sahibi tesis yönetim profesyonellerinin üstesinden gelebileceği durumlardır.
Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirlik, bir kuruluşun faaliyetlerini devam ettirirken doğal kaynakların ve yapılı çevrenin sürdürülebilirliğine bağlı olmasıdır. Bu hedef, tesislerin; planlama, tasarım, inşaat ve yönetim süreçlerinde mümkün olan en erken aşamada değerlendirilerek gerçekleştirilmelidir. Sürdürülebilirlik; enerjinin, suyun, atıkların, iş yerinin ve sahanın yönetimini de içerir.
Kuruluşlar sürdürülebilirlik taahhüdü için doğal çevreyi yönetmek, denetlemek ve korumak gibi adımlar atmalıdır. Bunun yanı sıra, kurumun doğal ve yapılı çevrenin sürdürülebilirliğine olan bağlılığını yönetmek ve denetlemek de önemlidir. Bu amaçla sürdürülebilirlik programları geliştirilir ve yönetilir.
Sürdürülebilirlik, bir kuruluşun sosyal sorumluluklarını yerine getirmesinde ve yasalara/yönetmeliklere uyum sağlamasında önemli bir rol oynar. Asgari standartlara uyum sadece yasal bir zorunluluk değil aynı zamanda kuruluşların varlıklarını sürdürebilmeleri için de gereklidir. Tesis yöneticileri, çevreyi ve tesislerini kullanan insanları korurken kurumsal etkinliği desteklemek, risk ve yükümlülükleri de en aza indirgemek için adımlar atmalıdır.
- “Tesis Yöneticiliğinin Temel Yetkinlikleri 1” başlıklı yazıya ulaşmak için tıklayınız…
- “Tesis Yöneticiliğinin Temel Yetkinlikleri 2” başlıklı yazıya ulaşmak için tıklayınız…
Yazı dizisi kaynakları: