İçindekiler
Kentsel gelişime yönelik bu bütünsel yaklaşım; yeşil alan ve kültür açısından zengin yaşam ortamlarını teşvik eden, esnek, güvenli, kapsayıcı topluluklar yaratmayı amaçlayan şehir hayatının çeşitli yönlerini dikkate alır.
Sürdürülebilir Şehirlerin Önemi
Hızlı kentleşme çağında, sürdürülebilir şehirler hiç bu kadar önemli olmamıştı. Küresel nüfusun %56’sını temsil eden yaklaşık 4 milyar insan, şu anda şehirlerde yaşıyor. Şehirler, kütlesel olarak dünyanın %2’sini kaplıyor olabilir ancak küresel kaynakların %75’ini tüketiyor ve doğrudan karbondioksit emisyonlarının %70’ini üretiyor. Kentsel nüfus 2050’ye kadar mevcut hacminin iki katından fazla artacak ve bu, 10 kişiden yaklaşık 7’sinin şehirlerde yaşaması demek. Kentsel nüfustaki bu değişim, şehirlerin yaşanabilir kalmasını sağlamak için yenilikçi çözümler gerektiriyor.
Birleşmiş Milletler, sürdürülebilir kalkınma amaçları ile; yoksulluğun sona erdirilmesini, çevrenin korunmasını, iklim krizine karşı önlen alınmasını, refahın adil paylaşımını ve barışını hedefliyor. “Hedef 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, artan şehir nüfusu ile ilgilidir. Şehirlerin daha sürdürülebilir bir yapıya sahip olmasını amaçlıyor. Herkesin uygun fiyatlı konutlara ve temel hizmetlere eriştiği, kapsayıcı ve güvenli, sürdürülebilir şehirler inşa etmek hedefleniyor. Bu hedef kapsamında; dünyanın kültürel mirasının, doğal kaynaklarının korunması ve gözetilmesi de amaçlanıyor. Belediye atık yönetimi, katılımcı, entegre ve sürdürülebilir insan yerleşimlerinin planlanması da bu hedefler arasında.
Sürdürülebilir Şehirler Nasıl İnşa Edilir?
Şehirleri; sosyal adaleti – kapsayıcılığı geliştirecek, çevresel sürdürülebilirliği koruyacak ve iklim değişikliğinin azaltılmasına katkıda bulunacak şekilde yeniden hayal etmek, yeniden tasarlamak, yeniden yapmak ve yeniden inşa etmek mümkün. Sürdürülebilir şehirler; iklim değişikliği oranını, biyolojik çeşitlilik kaybını dönüştürme ve geliştirme potansiyeline sahip. Bu dönüşümü; inovasyon, eğitim, istihdam, ekonomi ve kültürel etkileşim ile hızlandırılabiliriz.
Atmosfere salgılanan sera gazlarının çoğu, tükettiğimiz ürünlerin üretiminden veya ulaşımından kaynaklanıyor. Üretim sistemlerini dönüştürerek ve geliştirerek, salgılanan sera gazı kullanımını azaltabiliriz. Atık yönetimi yaparak atıkların geri dönüşümüyle yeni ürünler geliştirebilir, su ve enerji kaynaklarını verimli kullanabilir, binaları yüksek enerji verimliliği ve ısı yalıtımı kriterlerine göre tasarlayabiliriz. Sokakları ve bisiklet yollarını genişletilerek motorsuz hareketliliği (yürüme ve bisiklete binme) teşvik edilebiliriz.
Sürdürülebilir Bir Kentsel Gelecek İnşa Etmek
Sürdürülebilir şehirler inşa etmek, toplumumuz için hem önemli bir ihtiyaç hem de heyecan verici bir fırsat. Başarılı sürdürülebilir şehirler, enerji ve su gibi kaynakların verimli yönetimine öncelik veren ve aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarını benimseyen şehirlerdir.
Sürdürülebilir şehir kavramı; dayanıklı ve yaşanabilir alanlar yaratma amacıyla çevresel, sosyal ve ekonomik hususları kapsar. Yenilenebilir enerji altyapısına yatırım yaparak ve enerji açısından verimli teknolojileri uygulayarak şehirler karbon emisyonlarını azaltabilir. Bu çalışmalar, diğer şehirlerin sürdürülebilir kentsel gelişimi için ilham kaynağı oluşturur.
Sürdürülebilir uygulamalara öncelik vererek, yenilikçi teknolojileri dahil ederek ve toplum katılımını benimseyerek, gelecekteki zorluklara karşı uyum sağlayabilen, toplumsal eşitliği teşvik eden ve doğal kaynakları koruyan şehirlerin oluşmasına katkı sağlayabiliriz.