İçindekiler
Dr. Cansu Şarkaya İçellioğlu imzalı, Gayrimenkul Ekonomisi adlı kitap; gayrimenkul yatırımlarından gayrimenkul ekonomisine makro-mikro yaklaşımlara, gayrimenkul piyasasının finans piyasaları ile ilişkisinden konut piyasası analizine kadar daha pek çok konuda okurlarına rehberlik etmeyi hedefliyor.
Derin Yayınları bünyesinde toplam 160 sayfa uzunluğunda yayımlanan eserin ön sözünde yazarın şu ifadeleri dikkat çekiyor:
Sabit sermaye stokunun önemli bir kısmını oluşturan gayrimenkul yatırımları, büyük bir ekonomik değere sahiptir. Gayrimenkul sektörü; mikroekonomik, makroekonomik ve finansal piyasalar olmak üzere üç temel güç üzerinde ayakta durmaktadır. Bu itici güçlerden birinin eksik olması, gayrimenkul ekonomisinin dengeden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gayrimenkul; yatırımların mevcut durumu, talep seviyesi, üretici kararları, piyasa müdahaleleri, nüfusun ihtiyaçları, gelir ve enflasyon seviyesi, getiri oranları, borçlanma faiz oranları ve finansal imkânlar gibi birçok önemli faktörün etkisi altında şekillenmektedir.
Eser, 5 Ana Bölümden Oluşuyor
Gayrimenkul Yatırımları, Gayrimenkul Ekonomisine Mikroekonomik Yaklaşım, Gayrimenkul Ekonomisine Makroekonomik Yaklaşım, Gayrimenkul Ekonomisine Finansal Yaklaşım, Konut Piyasası Analizi olmak üzere toplam 5 ana bölümden oluşan Gayrimenkul Ekonomisi adlı eserden öne çıkan başlıklar şöyle sıralanıyor:
Gayrimenkul Yatırımları
Mülkün değeri, temel olarak risk ve fırsatlarla ilgili bir değer takdiridir. Gayrimenkul yatırımları çeşitli fırsatlara sahip olduğu gibi çeşitli riskleri de içermektedir. Bir yatırım kararı alınmadan önce söz konusu yatırımın risklerinin bilinmesi, rasyonel bir yatırımcı açısından çok önemlidir. Yatırımcılar, alternatif yatırımlar arasında karar verirken risk oluşturacak unsurları dikkate almalıdır.
Gayrimenkul Ekonomisine Mikroekonomik Yaklaşım
Piyasa koşullarının beklenmedik bir anda değişmesi hâlinde üretimin değişen koşullara hızlı bir şekilde uyum sağlayamaması, dönemsel fiyat dalgalanmalarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Değişen talebe arzın uyum gösterebilmesi için bazı piyasalarda en az bir üretim döneminin geçmesi gerekebilir. Bu üretim döneminin uzunluğu bir ya da birkaç yıl olabilir. Bu durumda arz edilen miktar, bir dönem önceki fiyatların fonksiyonu olmaktadır.
Örümcek ağı teorisinde, talep kesiminin kararlarında bugünkü piyasa fiyatları önem taşırken, arz kesiminin ne kadar üretim yapacağı da geçmiş dönem fiyatlarının etkisi altındadır.
Gayrimenkul Ekonomisine Makroekonomik Yaklaşım
Sabit sermaye yatırımlarının önemli bir parçası olan gayrimenkul yatırımları, üretime ve istihdama büyük katkı sağlamaktadır. Gayrimenkul yatırımlarının seviyesi, makro büyüklüklerin etkisi altında belirlenmekte ve genel ekonomik konjonktür içinde değişim göstermektedir. Bir varlık olarak gayrimenkulün değeri, ekonominin istikrarı açısından çok önemli olduğundan, gayrimenkul sektöründeki denge makroekonomik perspektifte incelenecektir.
Gayrimenkul Ekonomisine Finansal Yaklaşım
Yatırımın karar alma sürecinde gayrimenkul yatırım çeşitlerinden hangisine ne miktarda ve ne kadar süre boyunca yatırım yapılacağı tespit edildikten sonra, bu yatırımları gerçekleştirmek için gerekli olan finansman analizi yapılır. Ne kadar borç finansmanının kullanılacağı, bu finansmanın maliyetinin ve amortisman süresinin ne olacağı, potansiyel yatırımın kârlılığı üzerinde etkili olan faktörlerdir. Finansal kapasitenin belirlenmesinden sonra, kredinin vadesi, masrafları ve erken ödeme cezaları gibi yatırımın getiri kriterini etkileyen finansal elementler de değerlendirilmelidir.
Konut Piyasası Analizi
Türkiye’de ekonomik, sosyal, hukuki ve kurumsal birçok nedenlerle etkin ve sağlıklı işleyen bir konut finansman sistemi oluşturulamamıştır. Konut finansman sisteminin gelişmesi, bir yandan konut talep eden kişilerin uygun maliyetlerle uzun vadeli bir finansman elde etmesini sağlarken, diğer yandan arz kesiminin finansman sisteminin öngördüğü kalite ve standartlarda konut üretmesine, kayıt dışılığın azalmasına ve sağlıklı bir kent yapısının oluşmasına katkıda bulunmaktadır.