İçindekiler
Metaverse Nedir?
Metaverse, Türkçe ifadesiyle sanal evren; teknolojinin desteği ve hayal gücüyle oluşturulan paralel bir evren olarak tanımlanabilir. “Meta” ve “evren” ifadelerinin birleşmesiyle oluşan bu kavramdan ilk olarak Neal Stephenson, “Snow Crash” adındaki bilim kurgu romanında bahsetmiştir.
Başlangıçta sadece video oyun olarak sunulan bu ortamlar günden güne; moda, mimari, hukuk ve emlak alanları başta olmak üzere çeşitlenmiştir. İnsanların metaverse ortamlarına entegrasyonu; arttırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı telefon uygulamaları veya diğer elektronik cihazlarla sağlanabilmektedir.
Metaverse Mimarlığı Nedir?
Metaverse mimarları; kısaca sanal dünyada oluşturulan projeleri tasarlayan kişiler olarak tanımlanabilir. Bu evrende hayal ürünü kurgular, rahatlıkla 3. boyut olarak tasarlanabilmektedir. Devamında klasik mimarlıktaki “fiziksel yasalara uyma zorunluluğu” burada gerekli görülmemektedir. Örneğin bina tasarlarken yapının bulunduğu coğrafik özellikler; arazi eğimi, iklim koşulları ve yer çekimi gibi etkenler metaverse’te yok sayılabilmektedir.
Metaverse Mimarı Ne Yapar?
Bu noktada metaverse mimarları, sanal alemde kurgulanan koşullara uygun tasarımlara imza atan “oyun geliştiriciler” olarak da tanımlanabilir.
Öncelikle yaratıcılık, geleneksel mimaride olduğu gibi metaverse mimarlığında da gereklidir. Üstelik burada hayal gücünün sınırları zorlanabilmektedir. Zira gerçek dünyada olamayacak ütopik mimari tasarımlar, sanal alemde gerçekleştirilebilecektir. Bu amaçla paralel evrende daha çok insan tarafından beğeni kazanması adına renkli, eğlenceli ve hareketli tasarımların tercih edilmesi akıllıca olabilir. İnsanı görsel sunum olarak etkileyen yapılar, metaverse mimarisinde öncelik kazanacaktır.
Metaverse Mimarı Nasıl Olunur?
Kimi çevrelerce geleceğin mesleği olarak da adlandırılan metaverse mimarlığı için bazı yeteneklere sahip olunması gerekmektedir. Bu yetenekler şöyle sıralanabilir:
Temel Tasarım Yeteneği
Tıpkı geleneksel mimarlıkta olduğu gibi metaverse mimarlığında da çizim gibi temel mimari konulara hakim olmak, estetik unsurlarla bunu etkili ve göz alıcı şekilde ortaya çıkarabilmek gerekmektedir.
Hesap Yapılarak Tasarım
Algoritma ve parametrelerin kombinasyonuyla birlikte tasarım zorluklarını hesap ederek çözen yöntem olarak açıklanabilir.
Prosedürel İçerik Üretimi (PCG)
Genel olarak insanlar tarafından oluşturulan verilerin, manuel yerine algoritmik şekilde yaratılması denilebilir. Video oyunlarda ve filmlerde bu yöntemler kullanılmaktadır.
Yapay Zekâ (Al)
Akıllı sistemlerin geliştirilmesi için insan zekâsının gerektiği görevleri üstlenen bir teknoloji olan yapay zekâ, tasarım ortamında da yeni fonksiyonlar oluşturmak için kullanılmaktadır.
Metaverse Mimarlığı Hangi Üniversitelerde Var?
Günden güne önemi artan metaverse eğitimi almak isteyen bireyler, bu eğitimin hangi üniversitelerde verildiğini de sıklıkla araştırmaktadır. Aynı şekilde küresel ölçekte önemi artan bu teknolojilere üniversiteler de kayıtsız kalmamakta ve konuyla ilgili dersleri müfredatlarına eklemektedir.
Ülkemizde metaverse ve NFT (non-fungible token/değiştirilmesi mümkün olmayan para) konularını; Yıldız Teknik Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi başta olmak üzere pek çok yükseköğretim kurumu, ders olarak eğitim programlarına eklemiştir. Yine bu eğitimlerin günden güne diğer üniversitelerde de yaygınlaşması beklenmektedir.
Yeni Teknolojilerin İnsanlık Üzerindeki Etkilerini Araştırmalıyız
İnsanlığın gelecekte dijital dünya ile daha çok iç içe geçeceği muhakkaktır. Tam da bu noktada söz konusu teknolojilerin spesifik olarak insanlık üzerindeki biyolojik ve psikolojik etkilerini araştırmak, toplumlara sağlıklı ve mutlu bir gelecek sunmak adına hayli önemlidir. Şimdiye kadar ihmal edildiğini ya da yeterince önemsenmediğini düşündüğüm bu konulara gereken önem verilmelidir.