İçindekiler
İnşaat Mühendisi Dr. unvanlarına sahip yazarlar Serkan Yıldız ve Mustafa Yılmaz’ın ortak imzasıyla Seçkin Yayınları bünyesinde çıkan İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği kitabında ele alınan konular; iş kazaları, meslek hastalıkları ve teknolojik uygulamalar çerçevesinde değerlendiriliyor.
Eserde Yer Alan Bölümler ve Ele Alınan Konular
Eserin birinci bölümünde iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusuna ilişkin kavramlar ve ilgili yönetim boyutları ele alınırken, ikinci bölümde iş kazalarına ve bölüm sonunda iş kazalarını önlemeye yönelik kontrol listelerine yer veriliyor. Üçüncü bölümde sektörde en yaygın görülen meslek hastalıkları ve alınabilecek önlemlerle birlikte, psikolojik sağlık, ilk yardım ve ergonomi konuları anlatılıyor. Kitabın son bölümünde ileride İSG faaliyetlerini bütünüyle değiştirebileceği düşünülen yeni teknolojiler ile hâlihazırdaki uygulamalar inceleniyor. Kitabın içerisinde yer alan konular ayrıntılı olarak şöyle açıklanıyor:
Birinci bölüm: Bu bölümde İSG’ye dair kavramlarla birlikte İSG’nin dünyadaki ve Türkiye’deki tarihsel gelişim süreci ele alınıyor. İSG ile ilgili yönetim boyutları olan; bir inşaat projesinin ön tasarım, tasarım, yapım ve yapım sonrası aşamalarında sürdürülmesi gerekli İSG yönetimi; sahadaki risklerin tanımlanmasına ve kontrol altına alınmasına yönelik risk yönetimi; iş kazası yaşanması ile ortaya çıkan durumun nasıl yönetileceğine dair kriz yönetimi ve afet öncesi riskleri ve afet sonrası krizleri bir bütün olarak yönetmeyi hedefleyen “afet yönetimi” konuları, bu bölümde bilimsel bir bakış açısıyla inceleniyor.
İkinci bölüm: İnşaat sektörü çalışanlarının güvenliğini tehdit eden iş kazaları bu bölümde ele alınıyor. Bunun için ilk olarak sektörü genel hatlarıyla diğer sektörlerden ayıran kendisine has koşullarından ve kaza riski yaratan unsurların neler olduğundan bahsediliyor. Bu bölümün esas olarak uygulamaya yönelik olması istendiğinden, her bir alt başlık için literatürdeki en temel birkaç kaynak esas alınırken bu bağlamda bölümün sonunda şantiyede pratik uygulamalar açısından yararlı olacağı düşünülen OSHA tarafından geliştirilmiş olan kontrol listelerine yer veriliyor.
Üçüncü bölüm: Sektörde çalışanların sağlığını tehdit eden riskler, en yaygın görülen meslek hastalıkları, psikolojik sağlığı etkileyen hususlar ve bunlara karşı alınabilecek önlemler, ilk yardım kapsamında yapılması gerekenler ile çalışanların en sık karşılaştığı kas ve iskelet sistemi hastalıklarına karşı ergonomi bağlamında alınabilecek önlemler bu bölümde inceleniyor.
Eserin Konu Başlıkları
- İSG ve İlgili Yönetim Boyutları
- İnşaat Sektöründe Güvenlik Riskleri
- İnşaat Sektöründe İş Kazaları
- İş Kazalarının Önlenmesine Yönelik Kontrol Listeleri
- İnşaat Sektöründe Sağlık Riskleri
- İnşaat Sektöründe Sık Karşılaşılan Meslek Hastalıkları
- İnşaat Sektöründe Endüstriyel Psikoloji ve Çalışma Ortamı
- İlk Yardım ve Acil Müdahale
- Ergonomi
- İnşaat Sektöründe İSG’nin Sağlanmasına Yönelik Yeni Teknolojiler
Kitabın içeriğine dair bilgilerin bulunduğu tanıtım yazısında şu ifadelere yer veriliyor:
“İnşaat sektörü ülkemizde İSG açısından en riskli sektörlerin başında gelmekte, her yıl kazalar veya meslek hastalıkları sonucu binlerce sektör çalışanı hayatını kaybetmekte, yaralanmakta, geçici ya da sürekli iş göremez hale gelmektedir. Buna rağmen, konunun inşaat sektörü özelinde yeterince ele alınmadığı görülmektedir.
Yazarlar, uzun yıllara dayanan saha tecrübeleri ile akademik bilgi birikimlerini yansıttıkları bu kitapla söz konusu eksikliği gidermeye çalışmışlardır. Kitap, akademik camia ile birlikte şantiyelerde görev yapan yönetici, mimar-mühendis ve İSG sorumlularının yararlanabilmesi maksadıyla hem akademik nitelikte hem de pratik uygulamaları içerecek şekilde düzenlenmiştir.”