Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Kıyılar ve Etkilenme Alanlarında Kalan Yapılar

Kıyılar ve Etkilenme Alanlarında Kalan Yapılar

Tarihi, doğal ve kültürel değerler dikkate alınmadan, bilimsel verilere aykırı olarak belirlenen kıyı kenar çizgisi, yakın çevresindeki bölgeyi olumsuz yönde etkileyebilirken bu durum bölgenin karakter ve estetiğine uygun olmayan yapılaşmaya yol açabilir.

Osman Pekşen Osman Pekşen
1 Haziran 2023
Etiketler: İmar, Planlama, Sektör
Okuma Süresi:6 dakika
A A
Kıyılar ve Etkilenme Alanlarında Kalan Yapılar
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Kıyı Mevzuatına Yönelik Bazı Tanımlar
  • Kıyı Kenar Çizgisi Nasıl Oluşturulur?
  • Sahil Şeridi Ne Demektir?
  • Kıyılarla İlgili Mevzuat
  • Kıyı Alanlarında İmar Planı Yapımı ve Yapı İzni Verilmesi
  • Kıyılarda Yapı Kontrol Mekanizması Nasıl Gerçekleşir?
  • Kıyı Kenar Çizgisinin Önemi ve Çevre Yapılaşmaya Etkisi Nedir?

Kıyılar; deniz, nehir, doğal ve suni göl kenarları ile buraların devamı yerler olarak tanımlanmaktadır. Kıyılarda esas olan, bölgenin tabiat ve kültürel özelliklerinin gözetilmesi ve bu alanların kamu yararına kullanılmasıdır. Bu bağlamda, söz konusu yerlerdeki yapılaşmanın planlama ve uygulama esaslarını belirlemek üzere 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik oluşturulmuştur.

Kıyı Mevzuatına Yönelik Bazı Tanımlar

Konuyla alakalı olarak ilgili mevzuatta bazı tanımlar geliştirilmiştir. Bunları kısaca şöyle özetlemek mümkündür.

İlginizi Çekebilir

Afet Riskleri ile Mücadelede Bütüncül Yaklaşımın İpuçları

Gayrimenkulün Değeri Açısından Tesis Yönetiminin Önemi

Kıyı Nedir?

Kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki alandır.

Kıyı Çizgisi Nedir?

Deniz, doğal/suni göl ve akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun karaya değdiği noktaların birleşmesinden oluşan çizgidir.

Kıyı Kenar Çizgisi Nedir?

Deniz, doğal/suni göl ve akarsularda kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturulduğu kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırıdır.

Sahil Şeridi Nedir?

Kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alandır.

Dar Kıyı Nedir?

Kıyı kenar çizgisinin kıyı çizgisi ile çakıştığı yerdir.

Kıyı Kenar Çizgisi Nasıl Oluşturulur?

Uzunluğu, derinliği ve şekli, doğal ve kültürel değerler dikkate alınarak belirlenen kıyı kenar çizgisi, planlama ve yapılaşmanın en önemli unsuru olup; planlama ve yapılaşma şartları bu çizgiye göre belirlenir. Daha sonra valiliğin uygun görüşü ve Bakanlığın onayı ile kesinlik kazanır. Mühendisler, şehir plancıları ve mimarlardan oluşan beş kişilik komisyonun çalışma şekli ve usulü yönetmelikle belirlenmiş olup, kıyı kenar çizgisini oluşturma şekli ve şartları da uygulama yönetmeliğinde tanımlanmıştır.

Kıyılar ve Etkilenme Alanlarında Kalan Yapılar

Sahil Şeridi Ne Demektir?

Kıyı kenar çizgisinden sonra kara yönünde yer alan yüz metre genişliğindeki banttır. Sahil şeridinde yapılacak yapıların kıyı kenar çizgisine en fazla elli metre yaklaşma sınırı olup, bu elli metrelik sınır içinde imar planı yapılmış olması şartıyla kamu kullanımı için yaya yolu ve rekreaktif amaçlı fonksiyonlar yapılabilir.

Sahil bandının ikinci elli metrelik bölümünde ise, uygulama imar planı olması şartıyla konaklama hariç günübirlik turizm, enerji, hizmet, sağlık ve spor tesisleri, ayrıca doldurma/kurutma şeklinde üretilen araziler üzerinde kıyı güvenliği ile ilgili yapılar yapılabilir.

Kıyılarla İlgili Mevzuat

Anayasa’nın 43. maddesinde: “Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir,” hükmü yer almaktadır.

Bu çerçevede 3621 sayılı Kanun ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ile kıyılarda, kıyıların etkilenme alanlarında planlama ve yapılaşmaya ilişkin esaslar oluşturulmuş, düzenlemeler yapılmıştır. 3830 sayılı Kıyı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile de Kanun’un bazı noktaları revize edilmiştir. Sahil şeridinde yapılacak yapıların kullanım amacına bağlı olarak inşa edilme koşulları ise yine yönetmelikle belirlenmiştir. Öte yandan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu, kıyı planlaması ve yapılaşması hakkında başvurulan kanunlar arasında yer almaktadır.

Kıyı Alanlarında İmar Planı Yapımı ve Yapı İzni Verilmesi

Bu alanlarda planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur. İmar planları, İmar Mevzuatı ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında yapılır. Kıyıda ve sahil şeridindeki planlar, bu Kanun ve Kanun’a dayanılarak çıkarılacak yönetmelik hükümlerine aykırı olamaz.

İmar planı kararı ile aşağıdaki tesisler ve benzerleri planlanabilir;

  • Rıhtım, iskele, dalgakıran, çekek yerleri, sahil güvenliği ile ilgili bina ve vb. yapılar,
  • Tersaneler, su ürünleri tesisleri,
  • Turistik gemilere hizmet gayesiyle; teknik, haberleşme, turizm, hizmet, konaklama amaçlı vb. yapılar,
  • İlgili Bakanlık izni ile spor amaçlı tesisler,
  • Kamu yararı kararı gözetilerek kurulacak sağlık tesisleri ve gerektiği takdirde endüstri bölgeleri,
  • Enerji ile ilgili tesisler, enerji nakil hatları ve miller bahçeleri,
  • Özelleştirme kapsamındaki yat ve kruvaziyer limanlarının ihtiyacı olan yönetim birimleri, destek birimleri, bakım ve onarım birimleri, teknik/sosyal altyapı birimleri vb.

İmar planı ile belirlenen yapı fonksiyonlarının inşa edilebilmesi için, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından gerekli iznin alınması zorunludur. Yapı ruhsatı verilmesinde bu izin belgesi yeterli olmaktadır. İznin verilme şekil ve şartları ilgili Bakanlık tarafından çıkarılacak uygulama yönetmeliğinde belirtilir.

Kıyılarda Yapı Kontrol Mekanizması Nasıl Gerçekleşir?

Bu alanlarda ruhsatsız yapılar ile ruhsat ve eklerine aykırı yapılar hakkında 3194 sayılı İmar Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır. Aynı yasanın 32. ve 42. maddelerine göre de imar mevzuatına aykırı yapılaşmalar nedeniyle para cezası ve yıkım şeklinde işlem tesis etmeye belediyeler yetkilidir. Uygulamaların denetimi; belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye, dışında ise valilik tarafından yürütülür. İlgili bakanlıkların teftiş ve kontrol yetkileri bulunmaktadır.

Kıyı Kenar Çizgisinin Önemi ve Çevre Yapılaşmaya Etkisi Nedir?

Bugüne kadar kıyılar ve etkilenme alanları, maddi değerleri en yüksek, seçkin ve gözde yerleşim yerleri olarak kabul edilmiştir. Canlıların yaşam alanı bulduğu; çeşitliliğin, doğal, kültürel ve tarihi dokunun en çarpıcı olduğu ve net biçimde algılandığı kıyı bölgeleri, iklimsel koşullar ve coğrafi nedenlerle de turizm ve sağlık açısından da en çok tercih edilen bölgeler konumundadır.

Bu çerçevede; kıyılar ve yakın alanlardaki imar hareketiyle, maddi anlamda da önemli bir değer ve kazanç oluşması kaçınılmazdır. Günümüzde kıyılar hızlı bir şekilde tüketilmekte, beraberinde kültür ve tabiat varlıklarımız da bundan zarar görmekte olup, bu durum kıyı bölgelerinde daha hassas olunması gerektiğini göstermektedir.

Öte yandan teknik esaslara uygun olarak belirlenmeyen kıyı kenar çizgi ya da bu çizgiye bağlı olarak, sahil şeridi bandı genişliğinin yönetmeliklerle azaltılması nedenleriyle; sahil bandı dışında kalıp da buraya komşuluk teşkil eden çevre yapılaşmanın yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. Bu konularda, uyuşmazlıklarla ilgili olarak çok sayıda ‘yargı kararı’ bulunmaktadır.

Sonuç olarak; tarihi, doğal ve kültürel değerler dikkate alınmadan, bilimsel verilere aykırı olarak belirlenen kıyı kenar çizgisi, kıyı ve sahil şeridi dışında kalan yakın çevresindeki bölgeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumun ise yörenin karakter ve estetiğine uygun olmayan yapılaşmaya yol açabileceği şeklinde değerlendirme yapılabilir.

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

Kentsel Dönüşümde Güçlendirmenin Rolü Çalıştayı’ndan Notlar

Sonraki

Afet Dirençli Kentler İçin Neler Yapılmalı?

Sonraki
Afet Dirençli Kentler İçin Neler Yapılmalı?

Afet Dirençli Kentler İçin Neler Yapılmalı?

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Kira Davalarında Arabuluculuk Dönemi
Gündem

Kira Davalarında Arabuluculuk Dönemi

Ali Güvenç Kiraz
31 Ağustos 2023

Özellikle kiracı ve mülk sahibi ilişkilerinin son dönemde ciddi şekilde bozulmuş olması, yaklaşık iki yıldır özellikle sulh hukuk mahkemelerinde şiddetli...

Devamını Oku
Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

25 Ocak 2023
Kiracılı Ev Satılırsa Ne Olur?

Kiracılı Ev Satılırsa Ne Olur?

6 Temmuz 2023
Apartmanlarda Uyulması Gereken Kurallar

Apartmanlarda Uyulması Gereken Kurallar

13 Ekim 2022
Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

24 Temmuz 2023

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sürdürülebilirlik

Gayrimenkul Kiralamalarının Sürdürülebilir Boyutu: Yeşil Kiralama

30 Mayıs 2023
Sürdürülebilirlik

Gayrimenkul Geliştirme ve Sürdürülebilirlik

30 Aralık 2022
Sektör

Türkiye’de Emlak Satış ve Pazarlamasının İncelikleri

11 Temmuz 2023
Gündem

Konut Satış Fiyatlarının Artış Hızı Düşüyor

19 Ekim 2022
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • Proptech Nedir, Nerede Kullanılır?
  • Afete Dirençli Kent Nedir?
  • Ekolojik Yapı Malzemeleri Nelerdir?
  • Yeşil Ofis Nedir?
  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Vaziyet Planı Nedir?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Mimaride En Çok Kullanılan Yapı Malzemeleri
  • Emekliler Emlak Vergisi Öder mi?
  • İmar Planlarına İtiraz Hakkının Detayları
  • Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    Telegram

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    Telegram kanalımıza katılın!

    Kanala Katılın
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Etkinlikler
    • İletişim

    © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    No Result
    Tüm Sonuçları Göster
    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Etkinlikler
    • Konular
    • Yazarlar
    • Hakkımızda
    • Künye
    • İletişim

    © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.