İçindekiler
Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 18 Ocak 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu değişiklikle, mobil ev (tiny house) kavramı ilk defa yönetmeliğe girdi ve mobil evlerle ilgili şartlar belirlendi. Böylece mobil evlere ilişkin belirsizlik, yönetmeliğe eklenen tanımlar ve maddeler ile netleşti.
Mobil Ev Tesislerine İlişkin Yönetmelik maddeleri hakkında bilmek istedikleriniz, yorumlarımla birlikte bu yazının içerisinde yer alıyor.
Mobil Ev Nedir?
Mobil evler, yönetmelikte; ”İlgili mevzuata uygun şekilde O2 sınıfı tip onay belgesine sahip, bir motorlu araç tarafından çekilmek üzere tasarlanmış, konaklama birimi şeklinde düzenlenmiş, içinde yaşam alanı, yatak ile banyo – tuvalet bulunan 12 / 10/ 1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na tabi aracı tarifler.” şeklinde tanımlanıyor.
Kooperatiflerin Ekoturizm İmarlı Parsellerde Mobil Ev Tesisi Kurmaları Mümkün Mü?
Turizm geliştirme kooperatiflerinin ekoturizm imarlı parsellerde mobil ev tesisi kurmaları mümkün. Ancak, imarsız tarlaları kooperatif üzerinden satın alarak gayriresmi yatay yerleşme alanları kuranlar için olumsuz durum devam ediyor.
İmar Kanunu’nda yaşam alanı tarifi yapılmamış. Çevre düzeni planlarında 1 / 25000 ölçekli planlarda; sürdürülebilir tarım alanı, orman alanı, su havzaları vb. tarifler içerisinde kalıp, 1 / 5000 ve 1 / 1000 uygulama imar planına da konu edilmemiş yerlerde kooperatif üzerinden, kadastral yolu olsun olmasın, parsel satın alıp hayali projeler ile ortaklara yer tahsisi yapıp, altyapı sağlamak imar suçudur.
Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’e eklenen mobil ev tesisi maddeleriyle; adına ister “tiny house resort” diyelim, ister “tiny house köyü” diyelim, bu yaşam alanlarının ne şekilde, hangi tip imarlı arsalarda yapılabileceği kesinleştirilmiş oldu.
“Konaklama Tesislerinin Asgari Nitelikleri” maddesi incelendiğinde; günübirlik tesisler, oteller vb. turizm alanlarında kısmen ya da tamamen konaklama birimi mobil evlerden oluşturulmak istenirse, mobil evlerin hareket kabiliyeti olsun ya da olmasın turizm işletme belgesi verilmeyeceği yönetmelikte açıklıkla vurgulanıyor.
Mobil Ev Tesislerinin Nitelikleri Nelerdir?
Mobil Ev Tesislerine İlişkin Yönetmelik’e göre, mobil ev tesislerinin taşıdığı nitelikler Madde 35/A’da şu şekilde belirtiliyor:
(1) Mobil evler, tahsisli kamu taşınmazları hariç olmak üzere, imar planlarında kamping ya da kırsal / ekoturizm kullanımlarına ayrılmış alanlarda düzenlenen, tamamı mobil evlerden oluşan, en az beş, en fazla kırk dokuz konaklama birimi içeren tesislerdir. Bu tesisler aşağıdaki nitelikleri taşır:
a) Konaklama birimi başına en az 250 metrekare alan,
b) Tesis alanının çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilerek aydınlatılması,
c) Girişte konaklama birimi başına bir araç olmak üzere otopark, resepsiyon – idare ünitesi,
ç) Mobil evlerin tamamının tescil belgesinin mal sahibi veya belge sahibi ya da işletmeci adına düzenlenmiş olması.
(2) Konaklama birimleri doğal ışık alacak şekilde düzenlenir. Uygun tefriş elemanlarıyla rahat kullanım imkânı verebilecek şekilde dekore edilir. Bu birimlerde yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, kıymetli eşya kasası, minibar, sıcak içecek hazırlanmasına imkan sağlayan donanım ve servis malzemesi, genel aydınlatma, priz, çöp kutusu, perde veya benzeri düzenleme bulunur. Banyolarda, vitrifiye, armatür, batarya, duş donanımı, ayna, priz, çöp kutusu, sabun, şampuan ile el ve banyo havlusu bulundurulur. Her konaklama birimi 2 kişiliktir.
(3) Bu tesislerde lokanta, alakart lokanta, kafeterya, bar salonu, pasta salonu, kafe ve kahvaltı salonu düzenlenmesi durumunda bu ünitelerin toplam kapasitesi 100 kişiyi geçemez; toplantı salonu ve çok amaçlı salon yapılamaz.
(4) Konaklama birimlerinin hareket kabiliyetini ortadan kaldırıcı düzenleme yapılamaz.
(5) Bu tesislere ilişkin turizm işletmesi belgesi başvurusunda tescil belgesi ibraz edilir. Başvuru tarihi itibarıyla 2918 Sayılı Kanun kapsamında geçerli teknik muayene bulunması zorunludur. Turizm işletmesi belgesi alınmasından sonra da teknik muayenelerin yaptırıldığına ilişkin geçerli muayene belgesi Kültür ve Turizm Bakanlığına ibraz edilir.