İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yayınlanan İMSAD Dergi’nin 57. sayısı, “İnşaat Sektörünü Geleceğe Taşıyan Teknoloji: BIM” temasıyla okuyucuları ile buluştu. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu’nun da aralarında yer aldığı sektör uzmanları, BIM (Building Information Modeling – Yapı Bilgi Modellemesi) hakkındaki görüşlerini derginin sayısında aktardı.
Tayfun Küçükoğlu: “BIM Sektör Adına Önemli Fırsatlar Barındırıyor”
BIM kullanımının gelişmesi için atılacak adımların öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu’nun BIM hakkındaki başlıca değerlendirmeleri şöyle oldu:
Bilindiği üzere teknoloji, her alanda olduğu gibi mimari projeler konusunda da süreçleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak için gün geçtikçe daha fazla seçenek sunulmasını sağlıyor. Mimari projelerin tasarım ve inşa aşamalarıyla birlikte kullanım ve işletme sürelerini de kapsayan BIM ise sunulan bu teknolojiler arasında en dikkat çekici seçeneklerden biri.
BIM kullanılarak yürütülen, özellikle büyük ölçekli yapıların inşaatında ya da yenilenmesinde, malzeme seçimi sırasında rakipleri geride bırakmak, pazarda etkin olmak, mevcut payı büyütmek için şirketlerin BIM kütüphanelerinde ürünlerinin paylaşılması önemli fırsatlar barındırıyor. Türkiye İMSAD olarak ülkemizde BIM’in yaygınlaşması için 2017 yılından bu yana, buildingSMART Türkiye’nin (bSTR) çalışmalarına ev sahipliği yapıyoruz. Sektörümüzde ve ülkemizde BIM kullanımının gelişmesi ve yaygınlaşması için atılacak adımlar önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız.
Ahmet Melih Dinekli: “BIM’in Sektör ve Ekonomiye Kazandırdığı Avantaj Ortada”
İMSAD Dergi’de BIM hakkında görüşlerini aktaran bir diğer uzman olan Aluplan Genel Müdürü ve bSTR Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Melih Dinekli, özetle şu ifadeleri kullandı:
BIM özellikli bir yazılım kullanmadan mimari proje üretmek benim için çok zorlayıcı olurdu. Projenin her aşamasında kolayca değişiklikleri yapabildiğim, projede kullandığım her objeye nitelikler atayabildiğim, yine projenin her aşamasında kesin denebilecek metraj ve dolayısıyla maliyetlere ulaşabildiğim bir teknolojiyi kullanmaktan vazgeçemezdim.
Bu teknoloji aynı zamanda projemi diğer paydaşlarla paylaşmamda sorun çıkarmıyorsa ve onlarla birlikte projemi yönetebiliyorsam bunu fazladan bir imkân olarak değerlendirirdim. Doğal olarak bu imkanların sektöre ve ekonomiye kazandırdığı avantaj ortada; daha kalifiye bir projeyi kısa sürede üretebilmenin, gerekli değişiklik taleplerine anında cevap verebilmenin önemi açık. Projenin hayat boyu gerekli değişikliklere kolayca açık olması da sürdürülebilirlik açısından önemli. Yalnızca ülkemizde değil, diğer bölgelerde de BIM kullanımını yaygınlaştırmanın en önemli aracı paydaşların kullanılabilir veriye ya da modele kolayca ulaşması olacak. IFC formatının kullanımının yaygınlaşması BIM kullanımını da artıracak.
Bahadır Demirtaş: “Sektördeki BIM Katkısı Artmaya Devam Edecek”
Arup Mühendislik BIM Yöneticisi ve bSTR Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Demirtaş, projelerde BIM kullanımı ile ilgili; “Projelerin BIM süreçleri ile yürütülmesi, inşaat sektörünün dijitalleşmesinde önemli rol oynuyor. Geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında BIM kullanımı, projelerin daha koordineli ve istenilen kalitede tamamlanmasına olanak tanırken, verimliliği artırarak maliyet tasarrufu sağlıyor. Enerji tüketimi ve israfı azaltarak yeşil binastandartlarını desteklemesi uzun vadede hem çevresel hem de ekonomik faydalar sağlıyor.” ifadelerini kullandı. Demirtaş’ın başlıca değerlendirmeleri şöyle oldu:
BIM’in projelere katkısı sadece tasarım ve inşaat aşamasıyla sınırlı olmayıp, işletme ve bakım faaliyetleri için de faydalı oluyor ve yapının yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilirliğini ve ekonomik üretkenliğini artırıyor. BIM, proje yönetim süreçlerine, ekonomiye ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlıyor ve bu katkı gelecekte de artmaya devam edecek. BIM’e yönelik eğitim programlarının geliştirilmesi, bu konuda bilgi ve beceri seviyelerini yükseltecek. BIM kullanımının yaygınlaşması için bu eğitimlerin, yazılım ve eğitim firmaları ile okullar tarafından desteklenmesi çok büyük önem taşıyor.
İMSAD Dergi’de BIM ile ilgili yer alan diğer görüşler ise şu şekilde özetlenıyor:
Prof. Dr. Esin Ergen Pehlevan: “Kullanıcılar BIM Nesnelerinin İhtiyaçlara Göre Geliştirilmesini Bekler”
İTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi ve bSTR Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Esin Ergen Pehlevan, şunları dile getirdi:
BIM nesneleri, BIM modellerinde temel yapı taşları olarak hizmet eder ve geometrik bilgilerin yanı sıra çevresel veriler, performans verileri gibi ürün açıklamalarını da içeren bina bileşenlerini temsil etmek için oluşturulur. BIM kullanıcıları, malzeme üreticilerinin ürettikleri malzemelere ait BIM nesnelerini, kullanıcılarının ihtiyaçlarını dikkate alarak geliştirmelerini bekler.
Melek Dülgeroğlu: “Sektör Profesyonellerinin BIM Konusunda Eğitilmesi Gerekiyor”
Sektör profesyonellerinin BIM konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi adına geniş kapsamlı eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiğini belirten Prota BIM ve Teknoloji Koordinatörü ve bSTR Yürütme Kurulu Üyesi Melek Dülgeroğlu, İMSAD Dergi’deki köşe yazısında şu ifadelere yer verdi:
BIM sistemi, multidisipliner ve inovatif yaklaşımı ile tüm paydaşlar arasında daha etkin iletişim ve iş birliği sağlayarak proje yaşam döngüsünün her aşamasında verimliliğin artmasını sağlıyor. Dijital olarak üretilen modeller, potansiyel sorunların önceden tespit edilmesine olanak tanıyor.
Ülkemizde BIM kullanımını yaygınlaştırmak için uygun yasal düzenlemelerin yapılması ve kullanıma ilişkin teşviklerin sağlanması önemli. Sektör profesyonellerinin BIM konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi adına geniş kapsamlı eğitim programlarının düzenlenmesi önemli ölçüde katkı sağlayacak.
“Eğitim Müfredatları BIM Sistemi ile Entegre Şekilde Hazırlanmalı”
Melek Dülgeroğlu, yazısında eğitim müfredatlarının BIM ile entegre bir şekilde oluşturulması gerektiğinin altını çizerek şunları aktardı:
Üniversitelerde mimarlık ve mühendislik eğitimi kapsamında hazırlanan müfredatların, BIM sistemi ile entegre bir şekilde hazırlanması, BIM kavramının seçmeli dersten öte sistemin bir parçası olarak algılanmasında etkin bir rol oynayacak. Mekanik ve elektrik disiplinleri bazında da ortak çalışma platformlarının oluşturulması sisteme entegrasyonu güçlendirecek faktörler arasında yer alıyor.
BIM kullanımını desteklemek için standartların ve rehberlerin geliştirilmesi algılanabilirlik düzeyini artıracak. Bu kapsamda yapılacak olan inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları da BIM sistemine entegrasyonun hız kazanmasını sağlayacak. Aynı zamanda kamusal platformlarda da BIM kullanımına yönelik çalışmaların yapılması sisteme geçiş aşamasında kilit bir rol oynuyor.
Derginin tamamını incelemek için tıklayınız…